Obowiązek rejestracji producentów produkcji pochodzenia roślinnego

Chcesz prowadzić działalność na rynku spożywczym? Planujesz produkować żywność lub sprzedawać ją przez internet? A może chcesz prowadzić np. gospodarstwo agroturystyczne? Zanim zaczniesz, postaraj się koniecznie o wpis twojej firmy do rejestru zakładów podlegających kontroli weterynaryjnej lub sanitarnej.

Co powinieneś wiedzieć i kto może skorzystać z usługi?

Działalność na rynku spożywczym zobowiązuje Ciebie do przestrzegania wymagań higienicznych i sanitarnych. Dlatego zanim zaczniesz prowadzić firmę zarejestruj ją w stacji sanitarno-epidemiologicznej. Zrób to, jeśli spełniasz następujące warunki:

  • jesteś przedsiębiorcą lub rolnikiem i wytwarzasz lub sprzedajesz żywność pochodzenia niezwierzęcego,
  • sprzedajesz produkty od zwierząt, które nie podlegają kontroli weterynaryjnej,
  • sprzedajesz lub produkujesz żywność, która ma zarazem środki spożywcze roślinne i produkty od zwierząt (z zastrzeżeniami),
  • zajmujesz się materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym recyklingiem.

Pamiętaj, ze przy niektórych działalnościach Inspekcja nie przeprowadza kontroli przy składaniu wniosku. Wtedy złóż wniosek tylko o wpis do rejestru. Dotyczy to następujących działalności:

  • produkcji i sprzedaży małej ilości plonów rolnych na targu lub w lokalnym sklepie (dostawy bezpośrednie),
  • automatów do sprzedaży żywności,
  • zaplecza mobilnego (np. food truck) lub czasowego (np. namiot lub kiosk gastronomiczny), w którym możesz wytwarzać żywność lub nią handlować – jeśli masz już pozwolenie wydane w innym kraju UE,
  • gospodarstw agroturystycznych,
  • produkcji win gronowych z własnych upraw – nie więcej niż 1 000 hl w ciągu roku, zgodnie z przepisami o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, handlu nimi i organizacji rynku wina,
  • aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych,
  • sklepów zielarskich,
  • handlu detalicznego artykułów, które nie są żywnością oraz obrotu żywnością opakowaną i z długą datą do spożycia,
  • produkcji gazów technicznych,
  • wysyłkowej sprzedaży żywności, w tym przez internet,
  • materiałów i wyrobów, które mają kontakt z żywnością, w tym recyklingu,
  • produkcji pierwotnej, czyli uprawy roślin lub chowu i hodowli zwierząt dla tzw. produktów pierwotnych (np. zbóż, owoców i warzyw, jaj, surowego mleka, miodu). Dotyczy to też łowiectwa, rybołówstwa i zbierania runa leśnego.

W innym przypadku uzyskaj zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru.

Zanim zaczniesz starać się o wpis do rejestru, załatw:

  • wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo do Krajowego Rejestru Sądowego,
  • numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych – jeżeli zajmujesz się dostawami bezpośrednimi.

Kiedy powinieneś załatwić sprawę

Wniosek złóż co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności.

Gdzie załatwisz sprawę

Usługę można zrealizować w:

  • powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne
  • graniczne stacje sanitarno-epidemiologiczne

 

Więcej szczegółów dostępne tutaj.

 

Zobacz również

Baner Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021

Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021

Trwa Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021. Zgodnie z ustawą o statystyce publicznej udział w nim jest obowiązkowy. Obowiązkową formą jest samospis internetowy. Metoda uzupełniająca to spis przez telefon, na infolinii...

Czytaj więcej
Baner UWAGA MIESZKAŃCY !!!

UWAGA MIESZKAŃCY !!!

Wójt Gminy Bobowo wprowadza od 10 czerwca 2021 r. do odwołania zakaz podlewania ogródków w godzinach od 6.00 do 22.00 na terenie całej gminy. Informacja...

Czytaj więcej

Nadchodzące wydarzenia:

>>Archiwum wydarzeń

Kalendarz

Partnerzy Gminy