Chcesz prowadzić działalność na rynku spożywczym? Planujesz produkować żywność lub sprzedawać ją przez internet? A może chcesz prowadzić np. gospodarstwo agroturystyczne? Zanim zaczniesz, postaraj się koniecznie o wpis twojej firmy do rejestru zakładów podlegających kontroli weterynaryjnej lub sanitarnej.
Co powinieneś wiedzieć i kto może skorzystać z usługi?
Działalność na rynku spożywczym zobowiązuje Ciebie do przestrzegania wymagań higienicznych i sanitarnych. Dlatego zanim zaczniesz prowadzić firmę zarejestruj ją w stacji sanitarno-epidemiologicznej. Zrób to, jeśli spełniasz następujące warunki:
- jesteś przedsiębiorcą lub rolnikiem i wytwarzasz lub sprzedajesz żywność pochodzenia niezwierzęcego,
- sprzedajesz produkty od zwierząt, które nie podlegają kontroli weterynaryjnej,
- sprzedajesz lub produkujesz żywność, która ma zarazem środki spożywcze roślinne i produkty od zwierząt (z zastrzeżeniami),
- zajmujesz się materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym recyklingiem.
Pamiętaj, ze przy niektórych działalnościach Inspekcja nie przeprowadza kontroli przy składaniu wniosku. Wtedy złóż wniosek tylko o wpis do rejestru. Dotyczy to następujących działalności:
- produkcji i sprzedaży małej ilości plonów rolnych na targu lub w lokalnym sklepie (dostawy bezpośrednie),
- automatów do sprzedaży żywności,
- zaplecza mobilnego (np. food truck) lub czasowego (np. namiot lub kiosk gastronomiczny), w którym możesz wytwarzać żywność lub nią handlować – jeśli masz już pozwolenie wydane w innym kraju UE,
- gospodarstw agroturystycznych,
- produkcji win gronowych z własnych upraw – nie więcej niż 1 000 hl w ciągu roku, zgodnie z przepisami o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, handlu nimi i organizacji rynku wina,
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych,
- sklepów zielarskich,
- handlu detalicznego artykułów, które nie są żywnością oraz obrotu żywnością opakowaną i z długą datą do spożycia,
- produkcji gazów technicznych,
- wysyłkowej sprzedaży żywności, w tym przez internet,
- materiałów i wyrobów, które mają kontakt z żywnością, w tym recyklingu,
- produkcji pierwotnej, czyli uprawy roślin lub chowu i hodowli zwierząt dla tzw. produktów pierwotnych (np. zbóż, owoców i warzyw, jaj, surowego mleka, miodu). Dotyczy to też łowiectwa, rybołówstwa i zbierania runa leśnego.
W innym przypadku uzyskaj zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru.
Zanim zaczniesz starać się o wpis do rejestru, załatw:
- wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo do Krajowego Rejestru Sądowego,
- numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych – jeżeli zajmujesz się dostawami bezpośrednimi.
Kiedy powinieneś załatwić sprawę
Wniosek złóż co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności.
Gdzie załatwisz sprawę
Usługę można zrealizować w:
- powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne
- graniczne stacje sanitarno-epidemiologiczne
Więcej szczegółów dostępne tutaj.